Sunn og slank med planteproteiner

Vil du spise sunt, bli mett, opprettholde sunn vekt, få nok fiber, protein og antioksidanter? Og samtidig slippe resistent bakterier? Da bør du velge bønner, linser og kikerter og ikke kylling. Kikerter og bønner er sunnere enn kylling!

Innlegget har også stått på trykk, noe forkortet og modifisert, i Aftenbladet

Hittil er det kyllingfileter som har vært slankemat, men hva nå? Når kyllingfileter bugner av resistente bakterier slik at forskere og fageksperter ikke tør å ta i rå kylling med fingrene, og Legeforeningens president setter kylingens sunnhet under tvil?

Heldigvis har vi matvarer som både er sunnere enn kylling og helt trygge: Linser, bønner, erter og kikerter. Disse er sunne kilder til fiber, protein, viktige aminosyrer, jern, folat, magnesium og mange andre næringsstoffer. Belgvekster er rike på mange helsefremmende plantestoffer som bl.a. antioksianter - som ikke finnes i kylling eller annet kjøtt. En god del protein, mye fiber og sunne, langsomme karbohydrater bidrar til langvarig metthetsfølelse og hjelper til å holde sunn vekt.

Fiber er både et stoff som er helsefremmende og som samtidig gir god metthetsfølelse og bidrar til et mer stabilt blodsukker. Fiber finnes kun i mat fra planteriket. Kylling er dermed fri for fiber, samt for helsefremmende plantestoffer - antioksidanter.

Belgvekster er mye brukt i hele verden, og var mye brukt i Norge før, men er dessverre glemt. Libanesisk, gresk, indisk og meksikansk kjøkken er noen av de mest kjente kjøkkener som bruker mye belgvekster. Med litt prøving med krydder og tomatsaus får du bønner til å smake himmelsk! Gresk linsesuppe, indisk linsegryte, chana masala, bønnestuing, hummus o.a. er spennende retter som absolutt fortjener en sjanse.

Kilder:

http://www.vg.no/forbruker/mat/legeforeningens-president-har-ikke-spist-kylling-i-hele-hoest/a/23344380/

http://www.vg.no/forbruker/mat-og-drikke/mat/ikke-vask-raa-kylling/a/23293435/

Matvaretabellen 2014. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. http://www.matvaretabellen.no