Pseudovitenskapelige "unnskyldninger" for å spise kjøtt

I anledning Verdens vegandag 1. november skrev jeg et innlegg til VG, publisert i VG utgaven 2.11.2015.

Teorien om at mennesker må ha kjøtt, egg, fisk og meieriprodukter for helsens skyld hører 1970-tallet til.

Veganisme er et etisk valg, der man avstår fra bruk av dyr og produkter som kommer fra dyr, blant annet kjøtt. Veganisme er nå anerkjent som livvsyn av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Kunnskapen om kosthold uten matvarer fra dyreriket er stadig økende, og et riktig sammensatt vegansk kosthold er anerkejnt som sunt og helsefremmende, av blant annet verdens største forening for ernæringsfysiologer og Helsedirektoratet. Også interessen for livskvalitet hos dyr i landbruket er økende.

Oktober blir markert som vegetarmåned, og kjøttspising har dermed vært debattert i flere store aviser. Det er mange som er opptatt av hvordan husdyrene lever men som samtidig blir provosert over det etiske valget om å slutte å spise kjøtt, og klamrer seg fast til utdatert ernæringsvitenskap. Dagfinn Nordbø hadde for eksempel en kronikk «Norske husdyr spiser sine egne» i VG 30/9. Der påstod han ikke bare at veganisme er «tøvete løsning» og «en pseudo-filosofisk spiseforstyrrelse», men også at «mennesker trenger protein fra fisk og dyr». Jeg har full respekt for personlige meninger som «tøvete løsning», men teorien om at mennesker må ha kjøtt, egg, fisk og meieriprodukter for helsens skyld hører 1970-tallet til.

Det er ikke bare Nordbø som bruker gammeldags ernæringsteori for å forsvare kjøttspising. Det samme gjør Joacim Lund (Aftenposten 6/10) og Andreas Viestad (Dagbladet 23/10). Alle tre både bryr seg om dyr og sitter på mye kunnskap. Jeg undres derfor hvorfor disse ikke har fått med seg de siste vitenskapelige oppdateringer om kosthold?

Helsedirektoratet har nylig uttalt at

«Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

Eller trekker man fram den gammeldagse ernæringsteorien som en unnskyldning for å kunne drepe dyr? Man bør finne bedre argumenter for sine etiske valg.

Les også: Et riktig sammensatt kosthold uten kjøtt, egg eller meieriprodukter er fullverdig næringsmessig