Vegetarkost er helsefremmende - det er godt grunnlag for å si det

Det er fortsatt mange som ikke tror at kosthold uten animalske produkter kan være helsefremmende. Noen tror at når jeg sier at vegetarkost er helsefremmende så kommer jeg med mine personlige meninger som ikke baseres på solid vitenskap. Noen mener at jeg blander mine roller som "veganer" (noe jeg ikke tør å kalle meg for, fordi jeg er i tvil om jeg er konsekvent nok og kvalifiserer for å bli kalt veganer) og lege. Jeg har derfor jobbet med å få knust mytene, og jeg vil takke VG for at VG har funnet plass til mitt bidrag.

Først publisert på VG 8. november 2015

Solid vitenskap om vegetarkost

Matskribenten Andreas Viestad svarer 3/11 på mitt innlegg fra 2/11 der jeg skriver at verken kjøtt eller andre matvarer fra dyreriket er nødvendig i kosten, og at et riktig sammensatt kjøttfritt kosthold er ikke bare fullverdig næringsmessig, men kan også ha flere helsefordeler. Viestad mener at jeg ved dette blander mine personlige overbevisninger med min rolle som lege. Dette er feil.

I motsetning til Viestad så kommer jeg aldri med personlige meninger, men viser alltid til enten offentlige kilder eller til vitenskapelige studier som er publisert i seriøse tidsskrifter, og alle kildene kan man sjekke på bloggen min vegetarlegen.noFor eksempel siterte jeg Helsedirektoratet i det innlegget Viestad svarer på, men dette fikk Viestad av en eller annen grunn ikke med seg.

Ja, det finnes mye vitenskap som dokumenterer at kjøttfritt kosthold har mange helsefordeler. Det er for eksempel konkludert med en overbevisende årsakssammenheng mellom vegetarisk kosthold og lavere risiko for å dø av hjerteinfarkt. Kanskje Viestad allerede har glemt det, men den nylig omtalte rapporten fra WHO har konkludert at det er sannsynlig at ubehandlet rødt kjøtt også er kreftfremkallende, selv om bevisstyrken er litt lavere enn for ferdigprodukter av kjøtt. Videre har Helsedirektoratet ikke sagt at kjøtt er helsefremmende. De sier derimot at små mengder kjøtt ikke nødvendigvis er helseskadelige.

Viestad gjør et poeng ut av at jeg tar tilskudd av vitamin B12, siden jeg ikke bare har utelukket kjøtt fra mitt kosthold, men også andre mantavrer som kommer fra fjøs. Men er det verre å ta tilskudd av vitamin B12 enn å ta tran? Også mange meieriprodukter berikes med vitaminer, og det gjør også fôret til husdyrene. Dessuten trenger man ikke tilskudd av vitamin B12 hvis man kun har utelukket kjøtt fra et vanlig norsk kosthold, og erstattet det med belgvekster.

Videre kommer Viestad med en del påstander om meg personlig som han ikke har belegg for, og som jeg ikke ser noen grunn til å kommentere.

Tanja Kalchenko, lege og blogger på Vegetarlegen.no

Sjekk gjerne forskning om vegetarkost og helse her www.optimaltkosthold.no/forskning