Frukt er sunt, mens karbofobi er farlig

Det kom i det siste noen forvirrende nyheter der frukt og fruktose blir fremstilt som om de hadde noen helseulemper. Slik unyansert omtale sammen med negativ, lite forskningsbasert omtale av karbohydrater generel og spesielt stivelse, kan føre til karbofobi. Matvarer som er rike på karbohydrater er viktige kilder til sunne stoffer. Fulkorn og rotgrønnsaker har flere gode helseeffekter og er kilder til mange viktige næringsstoffer og helsefremmende stoffer.

Jeg har skrevet en artikkel til Dagens Medisin som 27. juli omtalte en norsk oversiktsstudie som konkluderer med at store mengder fruktose kan være helseskadelig. I omtalen opplyste mandessverre ikke om hva som er kilder til fruktose, og presenterte tall som ikke sa noe for de fleste av oss. Dette er uheldig fordi noen kan forveksle frukt og fruktose, og kan derfor forsøke å unngå eller spise mindre «frukt» og dermed gå glipp ut av mange sunne stoffer og positive helseeffekter ved frukt.

Professor i husdyrernæring, Birger Svihus ved NMBU (tidligere Landbrukshøyskole) og medforfatter i den omtalte oversiktsstudien om fruktose, har også tidligere vært negativ til frukt. Hans uttalelser kan bidra til utvikling av karbofobi i befolkningen, noe som er leit.

Lavere glykemisk indeks

Det er ingen grunn til å spise mindre frukt. Fruktose er blant annet gunstigere enn sukker fordi fruktose har lavere glykemisk indeks og kan tas opp i kroppen uten insulin.

Frukt bidrar til sunn vekt

Å spise frukt, kan gi flere helsefordeler. Et kosthold med mye frukt, både fersk og tørket (men ikke fruktjuice), hjelper blant annet til å opprettholde en sunn vekt, viser en ny metastudie publisert juni 2015 (5). Forskerne sammenfattet resultater av 17 studier som analyserte fruktinntak og effekt på vektøkningen over tid. Det ble funnet at de som spiste mer frisk eller tørket frukt, hadde lavere risiko for å gå opp i vekt på lang sikt.

Forskerne tror at et større inntak av hel frukt reduserer det totale kaloriinntaket, noe som bidrar til vektnedgang:

«Consumption of whole fruit was found to contribute to a reduced risk for long-term weight gain in middle-aged adults. Experimental trials suggest this beneficial effect of whole fruit is mediated by a reduction in total energy intake».
 

Les hele artikkelen min i Dagens Medisin her http://www.dagensmedisin.no/artikler/2015/08/19/frukt-er-fortsatt-sunt/