Skamløst av pr-organet melk.no - framsnakker mat 80% nordmenn spiser helseskadelig mye av

Kanskje folkehelseminister Terje Søviknes, som har overtatt etter Sylvi Listhaug, tør forsvare folkehelsen, spør vi i Dagbladet den 6. januar 2020. Dette innlegget er skrevet av Nina C. Johansen, master i samfunnsernæring og rådgiver ved Plantebasertkosthold.no og meg, Tanja Kalchenko, lege (Helsepersonell for plantebasert kosthold (hepla.no)

Thea Myklebust-Hansen og Ida Berg Hauge ved meieriindustriens pr- og reklameorgan melk.no, er bekymret over at halvparten av nordmenn har dårlig samvittighet etter å ha spist julemat i desember. Men det er dessverre grunn til å reflektere over dette.

Les også: Sunnere og lettere julemat - vegetar!

Forbruket av meieriprodukter og rødt kjøtt i Norge er nemlig helseskadelig høyt året rundt, og blir enda høyere i desember.

80 prosent av nordmenn spiser, ifølge Helsedirektoratet, helseskadelig mye mettet fett. Meieriprodukter og kjøtt er verstingene her.

Det er ikke uten grunn at helsemyndighetene ber oss om å spise mindre ost, smør, skinke, pølser, og storfe- og svinekjøtt generelt. Helsedirektoratet har beregnet at et mer plantebasert kosthold, med mindre kjøtt, og mer frukt, grønnsaker, fullkorn og nøtter kan spare samfunnet for mange milliarder kroner i helseutgifter.

Det er ikke vi forbrukere, men staten og meieri- og kjøttindustrien som burde føle skam. Isteden framsnakker meieri- og kjøttindustrien, som i dette innlegget, sine produkter, og underkjenner problemene.

Og enda verre er det at staten i stor grad er skyldig i dagens høye forbruk av meieriprodukter og rødt kjøtt. Omsetningsloven pålegger norske bønder å samle penger og drive generisk reklame for sine produkter, noe som skjer via melk.no og matprat.no. Staten subsidierer i tillegg meieri- og kjøttindustrien med mange milliarder av våre skattekroner årlig.

Da vi spurte tidligere folkehelseminister Sylvi Listhaug, hva hun tenkte om at statens landbrukspolitikk motarbeidet staten egne kostråd, lot hun som hun ikke forsto problemet. Kanskje nåværende folkehelseminister Terje Søviknes tør forsvare folkehelsen?