Protein-”beriking” - sunt eller ikke?
Mange tror at jo mer protein jo bedre. I realiteten er dette omvendt. Protein blir til fett om man får i seg for mye kalorier. Protein blir til sukker om man ikke får i seg nok karbohydrater. Og muskler blir større av hard trening, ikke av at man får i seg ekstra protein.
Jeg er blitt intervjuet i KK.no i februar 2025 om de såkalte proteinproduktene. Heldigvis er det flere enn meg som er kritiske.
Her er lenke til intervjuet: https://www.kk.no/helse/na-ser-vi-dette-i-flere-og-flere-vanlige-matvarer/82657648
Også ernæringsekspert Desiree Andersen er intervjuet. Og vi er totalt enige her: en person som ikke trener behøver 0,8 til 1 gram protein per kilo kroppsvekt. Mens en person som trener kan trenge så mye som 2 til 2,2 gram per kilo kroppsvekt.
Her er utdrag av min uttalelse: “Tanja Kalchenko er spesialist i medisinsk radiologi ved OUS og er med i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen. Hun er noe mer skeptisk til hva for høyt inntak av protein kan ha å si for helsen vår. Hun sier at det generelt er lite heldig at folk flest tror at det å spise protein vil gi noen som helst fordeler.”
“- Nordmenn i gjennomsnitt spiser allerede så mye protein som toppidrettsutøvere behøver. Om man vil ha større muskler, er det mer trening, altså tyngre vekter og flere repetisjoner, og hyppigere økter, som er avgjørende. Muskler vokser ikke av protein. Om man vil være mett og holde seg slank, så viser all forskning at det er mer kostfiber og plantekost som er gunstig.
Kalchenko sier at de minste barna kan få nyreskader hvis de spiser for mye proteiner da de ikke har optimal nyrefunksjon. Også eldre, som har diabetes og høyt blodtrykk kan få dårligere nyrefunksjon av for mye proteiner.
- Derfor er spesielt lavkarbotrenden med for mye protein i kosten, uheldig. Dette er godt dokumentert, sier hun og legger til:
- Om man vil holde seg sunn, så er det plantekilder til protein - som erter, bønner, linser og nøtter, som er det smarteste valget. Disse gir ikke bare protein, men også mange sunne stoffer som kun finnes i planter og som kan beskytte mot de vanligste sykdommene - åreforkalkning, hjerneslag, hjerteinfarkt, overvekt og fedme, diabetes type to og flere typer kreft.”
Les også: https://matforhelsen.no/ernaering/protein/ og https://matforhelsen.no/proteinrik-mat/ og https://matforhelsen.no/mat-etter-trening/