Dette er ultraprosessert - intervju i KK.no

Oktober 2024 var jeg intervjuet av KK.no (kvinner og klær) om ultraprosessert mat som kan virke sunn men som ikke er det. Mange tror feilaktig at produkter som er merket med «fullkorn» eller «bær» automatisk er sunne.

Lenke til artikkelen er her https://www.kk.no/mat/dette-er-ultraprosessert-uten-at-du-vet-det/82037543

Her er utdrag med mitt bidrag:

“Vær obs på «fullkorn» og «bær»

- Hvilke matvarer er ultraprosesserte uten at folk flest vet det?

- Jeg tror at det er mest tull med matvarer som inneholder fullkorn, bær eller grønnsaker. Alle vet at fullkorn og bær er noe ut av det sunneste som finnes, og dette blir misbrukt. Når fullkorn ikke er på førsteplass på innholdslista, og når «modifisert stivelse» eller «herdet vegetabilsk fett» er blant de første ingrediensene på listen, er det ikke sunt.

Det sier overlege og ernæringsspesialist Tanja Kalchenko til KK.

Eksempler på det er müslibarer som er merket med at de inneholder fullkorn og bær, eller posesupper som det står at inneholder tomat eller brokkoli. 

- Mange slike produkter er ikke ultraprosesserte, så det viktigste er å lese ingredienslisten og se hva de 2-3 første ingrediensene er. Det som står først på lista er det produktet inneholder mest av, forklarer Kalchenko.”

Også Gunn Helene Arsky er intervjuet i artikkelen. Hun er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.

Previous
Previous

Kumelkas fall fra tronen - kronikk i Nationen

Next
Next

Hva spiser vegetarianere?