Kumelkas fall fra tronen - kronikk i Nationen

Meieriprodukter eller havremelk-produkter? Dette er tema jeg tar opp i Nationen, sammen med Nina Johansen (master i samfunnsernæring). Her er lenke til artikkelen vår https://www.nationen.no/plantemelk-gir-bedre-helse/o/5-148-667004

Plantemelk tilfører sunne plantestoffer, og har ofte mer fiber og en sunnere fettprofil enn kumelk.

Helsedirektoratet anbefaler, i likhet med verdens største fagmiljøer, å kutte ned på dyrefett og velge «mest mat fra planteriket». De påpeker at plantemelk, i likhet med kumelk, gir nok av næringsstoffer som kalsium, jod og B12-vitaminet. En stor Oxford-studie viser også at plantemelk kan gi sunnere blodtrykk, kolesterol og mindre risiko for betennelser.

Nationen omtaler samtidig en ny dansk studie som hovedsakelig har sett på hvordan varmebehandlingen påvirker aminosyreinnholdet i ulike typer melk. Studien har ikke vurdert helseeffekten av kumelk versus plantemelk spesifikt, men Nationens fremstilling kan gi inntrykk av at studien viser at kumelk er sunnest. Dette stemmer ikke.

Det finnes studier som nettopp har sett på helseeffektene. En systematisk oversiktsstudie fra Oxford universitetet fra 2024 konkluderer med at hvis man bytter ut animalske produkter med plantemelk og kjøtterstatninger, kan dette bidra til å forebygge for eksempel hjerteinfarkt, åreforkalkning og høyt blodtrykk.

Plantemelk tilfører sunne plantestoffer, og har ofte mer fiber og en sunnere fettprofil enn kumelk. Havremelk inneholder for eksempel betaglukaner – stoffer som naturlig finnes i havre og som kan normalisere kolesterolet. Kumelk gir derimot motsatt effekt.

Meieriprodukter er nemlig hovedkilden til mettet fett i det norske kostholdet, og det er et faktum at for mye mettet fett øker kolesterolverdiene.

Det at havremelk gir mindre protein enn kumelker ikke noen ulempe, men heller omvendt. Det er fordi nordmenn, spesielt barn, allerede får i seg mer enn nok protein.

Norske barn spiser omtrent tre ganger så mye protein som man behøver. Dette viser blant annet undersøkelsene ved Folkehelseinstituttet – Småbarnskost, og Spedkost 3 (fra 2020).

Helsedirektoratet skriver også følgende:

«Det er solid dokumentasjon for at risikoen for fedme hos barn og unge er økt ved et høyere proteininntak enn det som er anbefalt i spedbarnsperioden og de første leveårene.»

Er melk virkelig et «ferdig produkt» når den kommer ut av kua?Veien fra ku til butikk er lang og involverer flere industrielle prosesser. Melken testes for bakterier, separeres, pasteuriseres og homogeniseres. Men det er også en kompleks prosess før melken kommer ut av kua.

Kyrnes fôr er nøye sammensatt for å optimalisere innholdet av næringsstoffer. Kraftfôret inneholder ikke bare en lang rekke tilsatte vitaminer og mineraler, men også palmeolje, en drøss med tilsetningsstoffer, inkludert aminosyrer.

Soya er en vanlig proteinkilde i kraftfor. Det er derfor rimelig å si at en betydelig andel av proteinet og aminosyrene i kumelken indirekte stammer fra soya.

Vi får altså mer enn nok protein og annen næring – enten med kumelk eller havremelk. Dagens kunnskap gir oss samtidig gode grunner til å velge havremelk om vi vil holde oss friske.

Previous
Previous

Det er sunt å velge havremelk fremfor kumelk

Next
Next

Dette er ultraprosessert - intervju i KK.no