Mindre kjøtt - mer grønnkål og erter i norsk landbruk

Kommentator Kari Gåsvatn skrev i Nationen 7/4 om vegantrenden, Gåsvatn skrev om at vegansk kosthold var på fremmarsj i Vesten, og at stadig flere takket nei til norsk kjøtt. Samtidig lurte Gåsvatn på hvorfor stadig flere nordmenn valgte vegansk og takket nei til kjøtt selv om kjøtt kostet mindre enn før. Jeg skrev et leserbev til Nationen og takket henne for artikkelen. Her er mitt leserbrev som sto på trykk og på nett (i litt forkortet variant) i Nationen 16/4-2015.

Til tross for at i Sverige skal hele 4 % av befolkningen være veganere er det mange i Norge som aldri har hørt ordet vegan. Kun få vet hva veganere spiser, og enda færre vet hvordan Nordiske jordarealer kan brukes til å dyrke sunn og næringsrik vegan-mat. Vegantrenden handler i stor grad om kunnskap (per i dag).

Vegansk ernæring er sunn og fullverdig
Det er ikke lenger slik at "Familier med små barn frarådes å spise vegansk" - det er den gamle kunnskapen. I dag anerkjenner samtlige fagpaneler inkludert Helsedirektoratet at "godt sammensatt vegetarkost kan fint dekke behovet for næringsstoffer for barn i alle aldre, fra spedbarnsalderen av. Dette gjelder både vegankosthold, lakto-vegetarkost og lakto-ovo-vegetarkost" (sitat fra Helsedirektoratets nettsider). Det er kun ett vitamin, B12, veganere bør ha tilskudd av.

Det er også gammeldags å advare "mot feilernæring og mangelsykdommer blant veganere". De som har lest seg opp opplyser isteden hvordan sette sammen et sunt og næringsrikt vegansk kosthold. Helsedirektoratet skriver at "Godt sammensatt vegetarkost inneholder korn og fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer. Et slikt kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer."

Det er videre riktig å påpeke at både vegansk og vegetarisk kosthold kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer.

Sunn frossen norsk ferdigmat
Hvilke "eksperter" refererer Gåsvatn til her: "uten tilsetninger blir det ikke kjøttsmak av ikke-kjøtt. Imitatene er ifølge ernæringsekspertene fulle av fett og E-stoffer"?  Bønne-, erte- og andre veganburgere lages fra bunnen av og kan fryses - slik blir det norsk ferdigmat uten e-stoffer. Å mose kokte bønner eller frossen vegetarfarse, og steke sammen med tacokrydder og tomater går like raskt som å bruke kjøttdeig i tacoen. Krydder, sopp, grønnsaksbuljøng, løk- og hvitløkpulver gir mye smak til veganmaten. Frysing er en enkel løsning her.

Vegantrenden som et svar på uakseptabel dyrevelferd
Gåsvatn er inne på noe da hun lurer på om det å gjøre kjøttet til en dyr festmat kan snu vegantrenden. De fleste som kutter ut eller reduserer kraftig på inntaket av egg, melk og kjøtt gjør det nettopp fordi de fikk vite hvor kummerlige forhold husdyrene lever i og hvordan de blir behandlet i "billig", industrialisert husdyrhold. (Dårlig dyrevelferd er et resultat av politisk ønske om billig mat og ikke enkeltbondens sin skyld.)

Gjør grønnkål og erter til festmat!
Jeg ville likevel foretrukket satsing på hvordan gjøre grønnkål og erter til (dyr) festmat, ikke kjøtt – først og fremst fordi dette er mye sunnere for folkehelsen generelt. Både vegankost, bønnetaco og grønnkålchips blir mer og mer populære, fordi kunnskapen om helseaspektene og kjøkkenkunst sprer seg raskt.

Landbruksdepartementent og bondelaget må gjerne tenke nytt og utrede hvordan bruke norske jordarealer mer hensiktsmessig, hvordan dyrke grønnkål, havre, bygg og erter til mennesker istedenfor å beslaglegge/ødelegge matjord med å dyrke dyrefôr, samt hvordan fremme disse matvarene som sunne og næringsrike, akkurat som de fortjener:
Grønnkål er en supergrønnsak som bl.a. er spesielt rik på lettopptakelig kalsium og vitamin C. Erter og bønner har høyt innhold av protein og jern. Både grønnkål og belgvekster inneholder mange andre næringsstoffer, uten å snakke om høyt innhold av fiber, antioksidanter og andre helsefremmende stoffer som kun finnes i planter.

Den svenske organisasjonen Baljväxtakademin, bestående av agronomer og ernæringsfysiologer, jobber med å fremme dyrkning av bønner og erter i Sverige. Uten å snakke om at importert soya fint kan brukes til menneskemat – noe som blir sunnere og mer effektivt mtp. matsikkerhet enn å lage kraftfôr til kuer, kyllinger og griser. Selv om soya er overhodet ikke nødvendig i vegansk kosthold.

Hva tenker ministeren Sylvi Listhaug om å utrede et sunnere bruk av norsk matjord?