Meieriprodukter: Tre om dagen er for mye

Norsk melkeindustri har hatt en kampanje "3 om dagen", der man anbefaler tre porsjoner meieriprodukter per dag, blant annet for å sikre tilstrekkelig inntak av kalsium. Harvard University har et annet standpunkt: Tre om dagen er altfor mye. En til to porsjoner er nok, ifølge Harvard University. Heller ikke Helsedirektoratet anbefaler et bestemt antall porsjoner meieriprodukter om dagen.

Les standpunktet til Harvard University om melk her:

  • http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/
  • http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

Dette fordi meieriprodukter kan ha negative helseeffekter. Silje Dyregrov, journalist i Bergens Tidende og koordinator for Sprek - et samarbeid mellom Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Sunnmørsposten, har skrevet om Harvard sitt standpunkt, og artikkelen ble delt i flere aviser

  • http://www.aftenposten.no/100Sport/sprek/Ett-glass-melk-om-dagen-er-nok-553654_1.snd.

Her er et utdrag fra artikkelen:

"De mener også at det er andre grunner til at det kan være «klokt å unngå et høyere inntak av meieriprodukter», og lister opp følgende punkter:

Laktoseintoleranse og kreft

  • Laktoseintoleranse: Mange mennesker har laktoseintoleranse i en eller annen grad. For dem kan det å spise eller drikke meieriprodukter føre til kramper, opplåst mage, luft og diare.
  • Mettet fett: Mange meieriprodukter inneholder mye mettet fett, og inntak av mye mettet fett gir høyere risiko for hjertesykdom. Og selv om mange av produktene har mindre eller ingen mettet fett, så konsumeres produktene med mye mettet fett fortsatt av en del, ofte i form av is, smør og bakevarer.
  • Mulig økt risiko for eggstokkreft: Noen studier indikerer at det kan finnes en sammenheng mellom laktose i melk og eggstokkreft. Her trengs det imidlertid mer forskning.
  • Sannsynlig økt risiko for prostatakreft: En diett som inneholder mye kalsium, har blitt sett på som en sannsynlig risikofaktor for prostatakreft. I en Harvard-studie av mannlige helsepersonell som drakk mer enn to glass melk for dag, hadde nesten dobbel så stor sannsynlighet for å utvikle prostatakreft som de som ikke drakk melk."

Videre mener Harvard University at belgvekster og grønnsaker er gode kilder til kalsium:

"Good, non-dairy sources of calcium include collards, bok choy, fortified soy milk, baked beans, and supplements that contain both calcium and vitamin D (a better choice than taking calcium alone)."

Samme dagen som artikkelen om melk og kalsium var publisert i flere norske aviser på nettet, ble jeg oppringt av NRK Dagsnytt 18 og spurt om jeg hadde ønske om å delta i debatten om melk. Opplysningskontoret for meieriprodukter skulle være min motpart. Jeg takket ja.

Her er lenke til debatten:

  • https://tv.nrk.no/serie/dagsnytt-atten-tv/NNFA56061715/17-06-2015#t=50m20s

Hør gjerne og si hva du synes!

Dette var mitt første innslag på TV/radio. Jeg synes at programlederen stilte mange gode, relevante og kritiske spørsmål - til begge parter. Dette hjalp veldig til å fokusere på helseaspektene ved meieriprodukter og på hva Opplysningskontoret egentlig er - nemlig markedsføringsorgan for norsk meieriindustri. Jeg fikk understreket at meieriprodukter ikke er nødvendig i kostholdet ut ifra helse- eller ernæringsperspektivet, og at kalsium finnes i belgvekster, grønnsaker, frukt, nøtter, kjerner og fullkornsprodukter. Og at tre glass (hvis ett glass = 200 ml) kalsiumberiket plantemelk dekker dagsbehovet for kalsium.

Til å være min første gang svarte jeg ganske bra tenker jeg, og jeg er fornøyd. Jeg fikk veldig mange positive tilbakemeldinger, samt gode tips til forbedringer!

Les også:

Flere enn man tror kan utvikle melkesukkerintoleranse

Debatt om melk på nordnorskdebatt.no