Også kyllingpølser kan føre til kreft

Grillsesongen er i gang, og salg av pølser skyter i været. Dette er veldig trist når man tenker folkehelsen. I Norge er pølser og annet bearbeidet kjøtt en viktig del av matkulturen. Feiring av nasjonaldagen, 17. Mai, er det ingen som kan forestille seg uten pølser. Alle barnebursdager feires med pølser.

Pølser, ikke bare av grisekjøtt og storfekjøtt, men også av kylling og kalkun, hører til under kategorien bearbeidet kjøtt. Alle ferdigprodukter av kjøtt, både hvitt og rødt, der man under produksjonen har tilsatt enten salt eller natrium nitritt E250 eller natriumnitrat E251, eller kjøttprodukter som har vært røkt klassifiseres som bearbeidet kjøtt.

Fire store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner fraråder å spise bearbeidet kjøtt, også i små mengder, på regelmessig basis. Norske helsemyndigheter sier derimot at opp til 500 gram per uke av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt (tilsammen) er ok. Kan man virkelig trygt spise 500 gram pølser per uke? Hvordan kan en så stor forskjell i anbefalinger forklares? Og hvorfor ikke lytter norske helsemyndigheter til Harvard, WCRF, AICR og IACR?

Heldigvis så har vi aviser som VG som 2. juli 2015 har informert leserne om hva de store internasjonale kreftforskningsinstitusjoner mener om bearbeidet kjøtt. Heldigvis er også Fedon Lindberg enig med internasjonale kreftforskere som sier: Unngå bearbeidet kjøtt.

Les intervju med Vegetarlegen, Kreftforeningen, Helsedirektoratet og Fedon Lindberg her http://www.vg.no/forbruker/helse/helse-og-medisin/advarer-mot-aa-legge-poelser-og-hamburgere-paa-grillen-i-sommer/a/23476999/

Utdrag fra VGs artikkel:

"Kalchenko sikter til blant annet anerkjente fagpaneler som World Cancer Research Fund (WCRF), som er verdens ledende non-profit kreforskningsorganisasjon, og Harvard School of Public Health. De anbefaler at man bør unngå bearbeidet kjøtt fullstendig.

Det samme gjør American Institute for Cancer Research (AICR) og International Agency for Research on Cancer (IARC), som er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft."

Jeg vil takke journalisten Camilla Tryggestad Visjø for en bra og nyansert artikkel!