Belgvekster - sunne planteproteiner

Sammen med Nina Johansen, som er masterstudent i samfunnsernæring, har jeg skrevet et leserbrev til Nationen, som kom på trykk 22/7-2015. Vi svarte som fagmedlemmer i foreningen HePla - Helsepersonell for plantebasert kosthold. Her er innlegget vårt:

Foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) var nevnt i Nationens leder 4/7, under overskriften "Kampen mot å spise kjøtt". Når det gjelder HePla, så kjemper vi ikke mot å spise kjøtt, men vi vil jobbe for et sunnere kosthold. Det er godt dokumentert at et mer plantebasert kosthold (ikke nødvendigvis helt fritt for mat fra dyreriket) kosthold har flere helsefordeler enn et vanlig vestlig, animalskbasert, kosthold.

Vi er enige med Nationen og sier ja til bedre markedsføring av sunne norske/nordiske matvarer som rotgrønnsaker, poteter, kål, havre, hirse, rug, bygg, hvete, erter, grønnkål o.a. Samtidig er vi inspirert av den svenske organisasjonen Baljväxtakademin og ønsker å fremme belgvekster som erter og bønner. Disse er gode kilder til protein, og kan erstatte kjøtt i kosten. Belgvekstakademien er også i gang med å dyrke soya i Sverige, men erter og bønner er et godt sted å begynne. Belgvekster er først og fremst gode kilder til jern og protein, men inneholder også en del av vitaminer B1, B6, kalsium, magnesium, folat, fiber og flere sunne plantestoffer som de fleste med fordel kan få mer av. Nylig er det kommet studier som viser at nordisk mat kan være minst like sunn som middelhavsmat. Middelhavskost er kjent for å være en av verdens sunneste. Det mange ikke vet er at middelhavskost er en hovedsakelig plantebasert kost, der belgvekster er vanlig middagsmat.

Salget av kjøtt i USA faller og plantebasert kothold blir stadig mer populært i mange vestlige land. Det ser ut at trenden kommer til Norden også. I Sverige er hele ti prosent av befolknigen vegetarianere og fire prosent er veganere. Hvordan drive et mer plantebasert jordbruk i Norge er en viktig diskusjon som våre fagmedlemmer vil gjerne være med på.