Bacon er svært usunt, uansett fett - et innlegg på Vårt Land sine debattsider

Nylig publiserte verdens ledende kreftforskningsorganisasjon en rapport som konkluderer med sterke bevis for at ferdigprodukter av kjøtt som for bacon, kjøttpålegg og pølser øker risiko for kreft i magesekken. Kjøtt øker også risiko for noen andre sykdommer. Men noen journalister henger ikke med i timen. Derfor hadde jeg et innlegg på debattsider til avisen Vårt Land, lenke er her

Rapporten er et resultat av gjennomgangen av 89 studier med 17,5 millioner deltakere og 77000 tilfeller av kreft i magesekken. Vårt Land publiserte imens 26/4 en artikkel med overskrift "Bacon er sunnere enn sukker" http://www.vl.no/nyhet/bacon-er-sunnere-enn-sukker-1.717157.

Journalisten i Vårt Land intervjuer samtidig både Helsedirektoratet og en kjøttprodusent. Disse er (ikke overraskende nok?) ikke enige, og artikkelen stiller et stort spørsmålstegn ved om bacon virkelig er farlig, og om helsemyndighetene vet hva de gjør.

Tvilen om bacon er farlig ser i artikkelen ut til å baseres på uenigheten angående sukker og mettet fett, og hjertesykdom. Men uansett hva man kan mene om mettet fett og hjertesykdom, er bacon farlig av helt andre grunner. Maten vi spiser handler om mye mer enn enkelte makro- eller mikronæringsstoffer, og det er mange flere stoffer og sammensetninger som kan påvirke helsen vår, uavhengig av sukker eller fett. Det finnes også andre sykdommer enn hjerte- og karsykdommer som tar menneskeliv.

Den samme kreftforskningsorganisasjonen, samt Harvard og WHOs kreftforskningspanel har i flere år frarådet å spise ferdigprodukter av kjøtt, først og fremst fordi ferdigprodukter av kjøtt også øker risiko for kreft i tykktarm. Ingen små mengder av ferdigprodukter av kjøtt, såkalt bearbeidet kjøt, er trygge, og selv to skiver bacon per dag øker kreftrisikoen. Dette i motsetning til sukker som er helt ufarlig i små mengder. Det er flere ulike stoffer i kjøtt og kjøttprodukter som kan føre til kreft: såkalte nitrosoforbindelser, jernformen som finnes i kjøtt, og noen andre stoffer.

WCRF, Storbritannias avdeling, regnet nylig ut at mange tusener tilfeller tykktarmskreft kunne forebygges hvis alle hadde sluttet å spise ferdigprodukter av kjøtt og rødt kjøtt http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-need-to-know/

Kjøtt er en matvare som de aller fleste fint kan klare seg uten, og det er for lengst anerkjent, blant annet av norske, svenske, amerikanske og danske helsemyndigheter, at et riktig sammensatt vegetarkost er fullverdig nærignsmessig. Bønner, erter og linser er en god erstatning for kjøtt. Disse er den viktigste kilden til protein i mange land i verden.

Advarselen mot ferdigprodukter av kjøtt kommer fra fire anerkjente fagpaneler, i deres kostholdsråd:

Worlds Cancer Research Fund, WCRF (:Lenke er herhttp://www.wcrf.org/int/research-we-fund/cancer-prevention-recommendations/animal-foods)

«Limit consumption of red meats (such as beef, pork and lamb) and avoid processed meats.»

International Agency for Research on Cancer, European Code Against cancer (IARC er WHOs og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft) (Lenke er her http://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/):

«Avoid processed meat; limit red meat…»

American Institute for Cancer Research (lenke er her og herhttp://www.aicr.org/enews/2014/08-august/faq-processed-meat-and.html oghttp://www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/recommendations-for-cancer-prevention/recommendations_05_red_meat.html)

“Research suggests that regularly eating even small amounts of cold cuts, bacon, sausage and hot dogs increase colorectal cancer risk, which is why AICR recommends avoiding these foods, except for special occasions.»

Harvard School of Public Health, Healthy Eating Plate (Lenke er her http://www.health.harvard.edu/healthy-eating-plate)

«..avoid bacon, cold cuts, an other processed meats»

Tanja Kalchenko, lege og leder for foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold www.hepla.no

http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat8/thread11642535/