Nordmenn spiser risikabelt mye protein

Folk er besatt av protein. Det virker overdrevet, ærlig talt! Jeg kunne forstå hvis folk i fattige land var så opptatt av å få nok protein. Men når folk i velstående vestlige land som Norge er besatt av å konsumere så mye protein som mulig, blir det ikke bare unødvendig, men potensielt skadelig for helsen.

Nordmenn får i seg dobbelt så mye protein som man behøver. Eller nesten dobbelt så mye. Det samme gjelder essensielle aminosyrer.

Jeg har skrevet flere artikler om dette emnet, og en av dem kan bli funnet på ABC/startsiden.no (redaksjonell sak). Lenke er her https://www.startsiden.no/aktiv/overlege-nordmenn-spiser-dobbelt-sa-mye-protein-som-de-trenger

Og metionin (aminosyren som det er mer i animalsk mat vs. plankost) er noe jeg var så vidt innom, men ikke gikk inn i detaljer. Så her er litt om metionin og helse.

Metionin, en svovelholdig essensiell aminosyre

Den essensielle aminosyren, metionin, er viktig for kreftcellevekst og metabolisme. En voksende mengde bevis indikerer at metionin-restriksjon kan hemme kreftcellevekst og kan øke effekten av kjemoterapeutiske midler.

Studier har vist at redusert inntak av metionin kan hemme kreftvekst og forbedre behandlingsrespons i prekliniske forsøk.

Metionin (aminosyre som det er mye i animalsk mat og mindre i plantekost) er forbundet med flere sykdommer - men obs: her er det mer forskning som gjenstår.

Kreft

Metionin er den initielle aminosyren for proteinsyntese. Metionin tilføres via mat, og nivåene av serummetionin varierer basert på mengden metionin i kostholdet. Mange kreftceller, både in vitro og in vivo, viser økt aktivitet i metioninsyklusen sammenlignet med normale celler. Disse kreftcellene er avhengige av ekstern tilførsel av metionin for å opprettholde veksten.

De underliggende molekylære mekanismene som forklarer hvorfor ulike former for kreft er avhengige av metionin, er fortsatt dårlig forstått. Metioninmangel fører til omfattende metaboliske endringer i kreftcellene, som gjør dem i stand til å overleve med begrenset tilgang til metionin. Disse tilpasningene kan spesifikt rettes mot å øke virkningen av metioninmangel, en tilnærming som kalles "metabolisk-påvirkning".

Selv kjemoterapi-resistente cellepopulasjoner, som for eksempel kreftstamceller, viser følsomhet for metioninmangel, noe som antyder at begrensning av metionin gjennom kostholdet kan ha potensial til å hemme metastasering og tilbakefall av kreft. Flere kliniske studier innen kreftforskning ser på effektene av metioninbegrensning i kombinasjon med andre behandlingsmetoder.

Denne gjennomgangen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9185618/ har sett på mekanismene for metionin-avhengighet av kreft.

En del forskning gjenstår

Eventuelle mulige antikreft-fordeler ved metionin-restriksjon kan kreve nøye vurdering av både mikrobiota og immunsystemet.

Kilde: Ji, M., Xu, X., Xu, Q. et al. Methionine restriction-induced sulfur deficiency impairs antitumour immunity partially through gut microbiota. Nat Metab 5, 1526–1543 (2023). https://doi.org/10.1038/s42255-023-00854-3 Lenke til artikkelen her https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9185618/

Overvekt og fedme

Lavere inntak av metionin (Dietary sulfur amino acid restriction (SAAR) kan også forbedre metabolsk helse, både hos mennesker og dyr. Sitert en ny studie:

“Our study shows that SAAR leads to greater weight loss, decreased leptin and increased ketone bodies compared to controls. Further research on SAAR is needed to investigate the therapeutic potential for metabolic conditions in humans.

Trial registration: ClinicalTrials.gov identifier: NCT04701346, registered Jan 8th 2021, https://www.clinicaltrials.gov/study/NCT04701346

Olsen, T., Stolt, E., Øvrebø, B. et al. Dietary sulfur amino acid restriction in humans with overweight and obesity: a translational randomized controlled trial. J Transl Med 22, 40 (2024). https://doi.org/10.1186/s12967-023-04833-w

https://www.med.uio.no/imb/forskning/prosjekter/stay/ https://doi.org/10.1186/s12967-023-04833-w

Ut fra denne forskningen fremkommer det at SAAR resulterer i mer signifikant vekttap, reduserte nivåer av leptin, og høyere nivåer av ketonlegemer sammenlignet med kontrollgruppen.