Kjøttindustrien fornekter kunnskapen om at kjøtt gir kreft

Sammen med master i ernæring Nina Johansen omtalte jeg en stor studie som har sett på ulike typer ultraprosessert mat og helse, og hvor kjøtt kom mye dårligere ut enn plantebaserte kjøtterstatninger. På Forskersonen.no - lenke er her

Så kom protester fra ansatte ved kjøttindustri-eide Animalia og ved NMBU.  De prøver å så tvil om konklusjonene til de store oppsummeringene som allerede finnes og som viser at kjøtt gir kreft, samt at mange store fagmiljøer fraråder å spise ferdigprodukter av kjøtt. 

Bearbeidet kjøtt og tarmkreft

  • WCRF (Verdens forskningsfond for kreft) har uttalt at helheten av kostholdet er viktigst, men dette bør ikke brukes til å så tvil om sammenhengen mellom bearbeidet kjøtt og tarmkreft.

  • Flere studier bekrefter denne sammenhengen, og den mest oppdaterte kunnskapsoppsummeringen viser økt risiko for flere kreftformer, ikke bare tarmkreft, ved inntak av rødt og bearbeidet kjøtt.

  • Den norske kreftforeningen fastslår at bearbeidet kjøtt er sikkert kreftfremkallende, og rødt kjøtt er sannsynligvis også det.

  • WCRF og andre fagmiljøer anbefaler moderat inntak av rødt kjøtt og minimalt bearbeidet kjøtt.

  • Nordiske ernæringsanbefalinger og Helsedirektoratets kostråd gir lignende anbefalinger.

Musestudier er ikke nok

For å etablere en årsakssammenheng mellom kosthold og helse, kreves systematiske kunnskapsoppsummeringer som kombinerer bevis fra epidemiologiske, kliniske og biologiske mekanistiske studier.

Det er nettopp det som foreligger når WCRF konkluderer med at høyt inntak av både rent rødt kjøtt (sannsynlig bevis) og bearbeidet rødt kjøtt (overbevisende bevis) øker risikoen for tykktarmskreft.

Ut fra studiene vi har per i dag, gir ikke plantebaserte kjøtterstattninger noen (økt) risiko for følgende krefttyper: 

Plantebaserte kjøtterstatninger viser tvert imot antydninger til sammenheng med redusert risiko for:

Og i samsvar med disse funnene, var det heller ikke noen sammenheng mellom plantebaserte kjøtterstattninger og sykdom i EPIC-studien, som vi omtalte i vårt forrige innlegg