TV2 - intervju og innslag på God morgen Norge om fermentert mat

Fermentert mat og helsefordelene var tema på TV2 God morgen Norge fredag den 12.april. Her var det Siw Bugge Kolstad (Instagram: @siwraw ) som viste det praktiske, og jeg @vegetarlegen som fortalte om helsefordelene ved fermenterte grønnsaker.

Se opptaket på TV2 om du har abonnement, eller se bildene på min Instagram-konto her

13. mars var jeg intervjuet i denne artikkelen på TV2 om fermentert mat.

Siw har en lang erfaring med fermentering av grønnsaker, og er også kjent for sine sunne rå kaker.

Hva er fermentert mat?

Fermentering er en konserverings-prosess gjennom gjæring (melkesyre-gjæring for grønnsaker) der sukker og stivelse brytes langsomt ned av melkesyrebakterier. Bakteriene spiser opp karbohydratene (sukker og stivelse) og lager melkesyre av dem.

Dette - for eksempel kål, sauerkraut på tysk, er noe du enkelt kan lage hjemme, for eksempel med oppskriften du finner på optimaltkosthold.no.
Fermentering av grønnsaker gjør at det dannes sunne bakterier som er viktig for sunn tarm og god helse ellers. Samtidig blir vitamin C godt bevart.

Spiser surkål hver dag

Her er et utdrag fra saken på TV2, sitert tv2-artikkelen:

“Også overlege Tanja Kalchenko håper det i årene fremover vil forskes mer på hvordan riktig kosthold kan bedre både fysisk og psykisk helse. 

EFFEKT: Kalchenko er ikke i tvil om at fermentert mat har flere positive effekter.

– Forskningen linker sunn tarmflora til mange gode helseeffekter, alt fra inflammatorisk tarmsyndrom til alvorlige psykiske sykdommer som depresjon, sier Kalchenko, som også er leder av foreningen Mat for helsen. 

Hun understreker at det foreløpig ikke er nok vitenskapelig dokumentasjon til at leger kan anbefale fermentert mat som behandling. 

– Allikevel er det mye spennende forskning om fordelene, og det er samtidig ingen risiko ved å prøve, sier Kalchenko som selv spiser fermentert surkål nesten hver dag. 

I årene som kommer tror hun at det vil bli økt fokus på hvordan mat og kosthold kan påvirke den psykiske helsen. 

– Men vi vet allerede mer enn nok til at vi kan si at det uansett er lurt å optimalisere kostholdet sitt og passe på tilstrekkelig inntak av næringsstoffer, sier Kalchenko.” sitering intervjuet på TV2 slutt.

Hvorfor fermentert mat?

Det spesielle er at fermentert mat inneholder sunne bakterier, som fungerer som såkalte probiotika.

De bidrar til sunn tarmflora (sammensetning av de ulike typer tarmbakterier) , noe som i sin tur kan beskytte mot flere vanlige sykdommer.

Fermenterte grønnsaker, for eksempel kål og gulrøtter, er blant annet den sunneste og beste kilden til både prebiotika, probiotika og vitamin K2.

Å fermentere grønnsaker er en lang tradisjon i mange land. Sauekraut er bare en av mange eksempler på fermentert mat. Kombucha, kefir, kimchi er noen andre eksempler.

Derfor er sauerkraut og andre fermenterte grønnsaker sunt

Fermenterte grønnsaker, blant annet kål, eller sauerkraut på tysk, lages av vanlig hodekål uten koking.
Dermed blir mange sunne stoffer og vitamin C bevart mye bedre enn ved koking.

Det blir ikke tilsatt sukker eller eddik, i motsetning til vanlig surkål. Ved å tilberede grønnsaken når det er på sitt beste, om høsten, bevarer man vitamin C .

Fermenterte grønnsaker er kilde til kostfiber, som fungerer som prebiotika, altså danner godt miljø for sunne bakterier i tarmen.

Sauerkraut er, akkurat som andre fermenterte grønnsaker, kilde til probiotika, sunne bakterier som formerer seg i tarmen og kan beskytte mot mange sykdommer

Kilde til det mye omtalte i det siste vitaminet K2 (selv om det er fortsatt usikkert om K2 fortjener så mye oppmerksomhet).

#fermentert #fermentering #sunnmat #bedrehelse