Intervju i Sprek/BT, sammen med W. Willett fra Harvard, om melk

August - september 2021 har Sprek, som er et samarbeid mellom Bergenstidende, Aftenposten og flere aviser, flere saker der man går i dybden på norske kostholdsråd. Sakene er skrevet av journalisten Silje Dyregrov, og er svært grundige og kritiske, med mange gode kilder og nyanser.

Jeg fikk bidratt i gjennomgangen av kostrådet om meieriprodukter, men ikke nok med det. I tillegg har Bergens Tidende ved Silje Dyregrov intervjuet selveste Walter Willett fra Harvard Universitet. Willett er en kjent forsker, lege, professor ved Harvard Universitet og medforfatter av EAT-Lancet-rapporten. I artikkelen på Aftenposten.no (dessverre bak betalingsmur, men disse sakene er etter min mening verdt betalingen) står det følgende:

“Men har man grunn til å være skeptisk til melk? Ja, mener Tanja Kalchenko. Hun er lege og leder av organisasjonen Pan Norge. De formidler kunnskap om et sunt, og mer plantebasert, kosthold.”

Og videre:

“Walter Willett er professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard university. Han har forsket mye på effekten av melk og meieriprodukter og er en av forfatterne bak The Nutrition Source, Harvards forskningsbaserte råd for en sunn livsstil.

Enda videre blir mitt navn nevnt ved siden av Willett:

“I fakta under kan du lese mer om hva Helsedirektoratet tenker om forskningen Kalchenko og Willett trekker frem.”

For meg er dette en stor anerkjennelse: Både å være intervjuet om kosthold og helse, av en kjent journalist i Norges største avis/avis-samarbeidet Sprek, samt å bli nevnt samtidig som Willett.

“Hva som er et optimalt inntak, avhenger av hvor sunt, variert og næringsrikt kostholdet ellers er, mener Willett.

– Vi anbefaler 0–2 porsjoner pr. dag. Men næringsstoffene i melk og meieriprodukter kan man få fra andre kilder. Eksempelvis har kål, brokkoli, tofu, nøtter og bønner mye kalsium og vitamin D man kan ta tilskudd av. Men får man i seg mindre enn to porsjoner pr. dag, bør man ta en sjekk hos legen om man får i seg de næringsstoffene man skal, mener Willett.

Harvard anbefaler et lavere inntak av melk og meieriprodukter enn helsemyndighetene i Norge og USA. Det er det fire hovedgrunner til for helsen sin del, ifølge Willett. De tre første grunnene er de samme som Kalchenko listet opp over: mettet fett, prostatakreft og beinbrudd. I tillegg mener han at effekten av meieriprodukter på helsen, avhenger av hva det sammenlignes med.”

Om melk og helse kan du lese her https://pan-norway.org/vanlige-sporsmal-plantebasert-kosthold/er-melk-nodvendig-i-kosten/