Norsk ost er ingen helsekost, men heller omvendt - skuffende av Nationen!

Vi er skuffet over Nationens overskrifter. 15. juni fremstilte Nationen norsk ost nærmest som helsekost. Dette er lite seriøst. En stor oppsummering fra Harvard universitet fra februar 2020, basert på analyse av 121 relevante studier, konkluderer med at det ikke finnes belegg til å anbefale så mye/lite som tre porsjoner meieriprodukter daglig. Mer enn det, kan denne mengden meieriprodukter føre til økt risiko for noen typer kreft, hjerte- og karsykdom og benbrudd.

Vi spurte Nationen om hvilken studie konkret artikkelen viste til, men vi fikk ikke svar. Vi prøvde å lete selv, men fant ikke noe lignende.

Tall fra Norge viser i tillegg at 80 prosent nordmenn, inkludert barn, spiser helseskadelig mye mettet fett, fettypen som meieriprodukter er hovedkilden til. Helsedirektoratets oppsummering om fett fra 2017 konkluderer med at det er sunt å erstatte en del av mettet fett i kosten, som hovedsakelig kommer fra meieriprodukter og rødt kjøtt, med ikke-mettet fett, altså plantefett og fiskefett.

Mettet fett i seg selv ikke er farlig, men mengder dyrefett nordmenn får i seg med kosten er så store at dette fortrenger andre typer fett, nemlig plantefett og fiskefett. Dette går også på bekostning av den generelle variasjonen i kostholdet, og bidrar med for mange kalorier.

Mens helsemyndighetene jobber for å få nordmenn til å spise sunnere, så bidrar slike overskrifter i Nationen til det motsatte.

Når medier omtaler «en ny studie», bør de samtidig vise til hva den oppsummerte forskningen viser. Det publiseres titalls tusen studier om kosthold og helse hvert år, og totalt er det publisert over 1,5 millioner vitenskapelige artikler om kosthold og helse. Dermed kan man finne støtte for nesten hva som helst hvis man går ut fra en enkel studie. Det er derfor viktig å se på helheten. Vi håper at Nationen er mer kildekritisk neste gang de omtaler ny forskning.

Kilder og sitater

Sitert Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2017 side 21

«Melk og meieriprodukter er den største kilden til mettet fett i norsk kosthold.»

Fettrapporten 2017 fra Helsedirektoratet anbefaler at inntaket av mettet fett i norsk kosthold reduseres med en fjerdedel i forhold til dagens nivå:

«Nyere kunnskapsoppsummeringer viser også at utskifting av mettet fett med flerumettet fett reduserer risiko for hjerte- og karsykdom. For å oppnå dette må forbruket av mettet fett i befolkningen reduseres med om lag 1/4 fra dagens forbruk. Dette innebærer en utfordring for matprodusenter, leverandører og myndigheter, men også store muligheter for sykdomsbesparelse og derved reduserte kostnader både menneskelig og økonomisk. Siden det gjelder den sykdomsgruppen som tar flest liv, anbefales en sterk prioritering av dette arbeidet.»

Handlingsplanen for bedre kosthold 2017 – 2021 side 13

«85 prosent av 9- og 13-åringer har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt – Nærmere 80 prosent av voksne har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt» Flere kilder og lenker samlet her https://hepla.no/hjem/helsefordeler-plantebasert-kosthold/hjerte-og-karsykdommer-diabetes-overvekt/

Dette bekrefter Folkehelseinstituttet rapport Småbarnskost som kom i uke 22. melder at de minste barna får i seg altfor mye mettet fett (meieri er hovedkilden) Se tabell 24 og tabell 30.

Sitert 121-studier-oppsummeringen fra Harvard fra februar 2020, Milk and health:

"Likewise, dairy fat per se was associated with a higher risk of cardiovascular disease than was polyunsaturated or vegetable fat.81 For persons living in low-income countries where diets are very high in starch, moderate intake of dairy foods may reduce cardiovascular disease by providing nutritional value and reducing glycemic load.82"

“In prospective cohort studies, milk consumption is most consistently associated with a greater risk of prostate cancer, especially aggressive or fatal forms, but not with a greater risk of breast cancer. Total dairy intake has been associated with a greater risk of endometrial cancer, particularly among postmenopausal women who are not receiving hormone therapy, a finding possibly related to the sex-hormone content of dairy products.

(…) milk consumption was inversely associated with the risk of colorectal cancer, potentially owing to its high calcium content”. Kilde: Willett WC, Ludwig DS. Milk and health. N Engl J Med. 2020;382:644-654.

Lenke til studien er her https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1903547