Dagens høye kjøttinntak er helseskadelig

Dette innlegget er først publisert i Nationen - lenke: https://www.nationen.no/dagens-hoye-kjottinntak-er-helseskadelig/o/5-148-382936

Kostrådet om å spise maksimalt 350 gram kjøtt per uke er heller ikke det samme som kostrådet om å spise vegansk.

Både Verdens helseorganisasjon, Harvard universitet, verdens ledende kreftforskere og pasientforeninger oppfordrer til å redusere mengden både av såkalt ubehandlet rødt kjøtt og ferdigprodukter av kjøtt, altså bearbeidet kjøtt.

Det er fordi oppsummert forskning viser at dagens kjøttinntak, blant annet i nordiske land, er helseskadelig høyt.

Helsemyndigheter i mange land lytter til denne vitenskapen og anbefaler å spise mindre kjøtt.

Det er altså ikke min personlige mening at kjøtt er kreftfremkallende og bør begrenses, og det er (dessverre!) heller ikke veganere som har funnet på dette. Likevel, mener Dag Viljen Poleszynski, Jan Raa, Iver Mysterud, og legene Sofie og Erik Hexeberg i sitt innlegg den 28. juni at dette er min personlige oppfatning.

Det å spise mindre kjøtt er ikke det samme som å ha et vegansk kosthold. Hvorfor forfatterne sporer av og snakker om vegansk kosthold, vet jeg ikke, men kan anta at det er for å polarisere debatten.

De ferske nordiske kostrådene NNR 2023 som kom 20. juni 2023 oppfordrer til kjøttreduksjon. De fraråder å spise mer enn 350 gram rødt kjøtt per uke, av helsehensyn.

Inntaket av bearbeidet kjøtt, som i praksis er de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt i norske butikker, samt kjøttdeig tilsatt salt, både av hvitt kjøtt og av rødt kjøtt, bør være så lavt som mulig.

Rapporten NNR 2023 er resultatet av fire års arbeid utført av flere hundre nordiske og internasjonale forskere. Metodologien, altså måten å oppsummere kunnskap og forskning på, er i tråd med globale standarder. Utkastene til rapportens kapitler har ligget ute på offentlig høring i mange uker.

Derfor har jeg som lege svært gode grunner til å hevde det jeg gjør i mitt innlegg fra 14. juni. Nemlig at kjøttindustrien forsøker å tåkelegge vitenskapen om kjøtt og sykdom.

Ingen moderne og oppsummert vitenskap viser at et så høyt kjøttinntak som i Norge, på over en kilo kjøtt per uke, gir noen som helst helsegevinster. Det finnes ikke noen som helst næringsstoffer i kjøtt som ikke kan fås fra andre matvarer.

Kostrådet om å spise maksimalt 350 gram kjøtt per uke er heller ikke det samme som kostrådet om å spise vegansk. Når det er sagt, viser oppsummert forskning i 2023 at til og barn som spiser vegansk, vokser og utvikler seg normalt. Veganere har lavere forekomst av kreft, samt lavere forekomst av overvekt og fedme.

Når to praktiserende leger – Hexeberg – benekter all denne omfattende vitenskapen, og viser til forskning fra 1930 som "bevis" for sine synspunkter, og på at moderne vitenskapen tar feil, er dette ikke bare pinlig.

Det er uheldig at leserne, både bønder og forbrukere, kan bli villedet av slike gammeldagse og uvitenskapelig påstander. Jeg går ut fra at norske bønder er opptatt av å produsere mat som holder oss friske. De fortjener derfor opplysning basert på verdens beste vitenskap.

Les mer om Hexeberg klinikk: Om Hexeberg klinikk, kritikk