Kjøttpølser og leverpostei er alltid verst

Innlegg i Nationen, lenke https://www.nationen.no/kjottpolser-og-leverpostei-er-alltid-verst/o/5-148-427311

Selv om mange veganpølser er ultraprosessert, er dette fortsatt bedre enn kjøttpølser, som både er bearbeidet kjøtt, altså sikkert kreftfremkallende, og ultraprosessert.

Nationen er i lederen 30. september uenig i kjøttkutt i barnehager.

Begrunnelsen er at veganske pølser ikke er «mindre usunne enn kjøttpølser», og at kjøtt gir protein. Her mener jeg at Nationen overvurderer kjøttets betydning for proteininntak og barnas vekst. Samt undervurderer hvor helseskadelig kjøttpålegg, pølser og annet bearbeidet kjøtt er.

Kjøttpølser er som regel ultraprosessert, men det er ikke dette som er verst med kjøttprodukter. Kjøttpølser og andre produkter som kjøttdeig tilsatt salt, kjøttpålegg (noe Marit Kolby fremhever som viktig), kjøttkaker og de aller fleste ferdigprodukter av kjøtt i våre butikker, hører inn under en egen kategori - bearbeidet kjøtt.

Bearbeidet kjøtt er bredt anerkjent som sikkert kreftfremkallende. Dette er (meg bekjent) den eneste matvare-kategorien som frarådes, selv i små mengder. Både Verdens helseorganisasjon, Harvard universitet, verdens ledende kreftforskere og pasientforeninger (den norske kreftforeningen og USAs kreftforening) fraråder til å regelmessig spise ferdigprodukter av kjøtt.

De nye nordiske kostrådene NNR 2023 sier for eksempel at inntaket bør være så lavt som mulig.

Vi vet at barna spiser mye av dette, både i barnehage og hjemme. Derfor er det ikke så enkel å kutte ut pølser, som Nationen sier, uten å kutte i det totale kjøttforbruket.

De ovennevnte fagpanel oppfordrer også til å kutte mengden av ubehandlet rødt kjøtt. NNR 2023 fraråder mer enn 350 gram rødt kjøtt per uke, og dette gjelder selv for en voksen mann. Norske 4-åringer spiser derimot hele 370 gram rødt kjøtt per uke, ifølge tabell 9 i Ungkost 3, en landsomfattende undersøkelse blant 4-åringer i Norge. I tillegg er kjøtt den største kilden til mettet fett, noe små barn også spiser for mye av.

Dokumentasjon er mye sterkere for at bearbeidet kjøtt er skadelig enn for ultraprosessert mat generelt. Selv om mange veganpølser er ultraprosessert, er dette fortsatt bedre enn kjøttpølser, som både er bearbeidet kjøtt, altså sikkert kreftfremkallende, og ultraprosessert.

Når dette er sagt, er jeg helt enig i at barnehager burde velge sunnest mulig, og ikke bare miljøvennlig. Såkalt hel vegetarmat, eller råvarer, altså erter, bønner, havre, frukt, grønnsaker, bær, nøtter og kjerner bør være førstevalget. Sunnhetsgraden på plantebaserte ferdigprodukter varierer dessuten veldig. Grønne folk sine produkter er et godt eksempel på sunn vegansk ferdigmat.

Kjøtt er god kilde til protein, men barna får nok protein også uten kjøtt. Det er i hvert fall helt trygt å kutte ut kjøttet fra måltidene i barnehagen. En fireåring behøver 0,9 gram protein per kilo kroppsvekt per dag. Norske fireåringer (som veier ca. 17-18 kilo) får i seg derimot hele 54 gram protein per dag – både med kjøtt, ost, brød, melk, egg, fisk og annen mat. Dette er tallene fra Ungkost 3.

Kjøttpålegg er heller ikke viktig for den næringsmessige kvaliteten på brødmåltidene. Både pålegg av belgvekster, peanøttsmør, ost, fisk og melk, er mer enn nok for å ivareta dette. Disse varene (de som ikke er tilsatt sukker) er i tillegg mye sunnere enn leverpostei og annet kjøttpålegg – som igjen er bearbeidet kjøtt.