Matprat - om 350 gram rødt kjøtt per uke eller ikke

Dette innlegget er først publisert i Tidsskrift for den norske legeforening - lenke 11. november 2023.

Mye forskning, for eksempel på data fra UK Biobank, viser at 350 gram spiseklart rødt kjøtt per uke er mye nok til å gi økt risiko for sykdom (1). Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe og lam.

Alle de som jobber for å redusere sykdomsbyrden, er enige i at for helsen er det viktig å moderere kjøttinntaket. Dette er pasientforeninger, universiteter, fagmiljøer og helsemyndigheter (2-4). Rådet om å spise mindre kjøtt er altså ikke omstridt, i motsetning til hva kjøttindustriens markedsføringsorgan Matprat, ved Katrine Lekang vil skape inntrykk av.

Lekang viser til en debattkommentar, der to forskere påpeker at det "kun" er sannsynlig og ikke overbevisende at ubehandlet rødt kjøtt gir kreft (5). Svekker dette virkelig styrken av kostrådet om å kutte ned på rødt kjøtt?

De store fagmiljøene har allerede tatt alle nyanser og usikkerheter med i betraktning. Det er derfor useriøst å sette opp personlig mening av to forskere eller en rapport fra privatbyrået Epix Analytics på bestilling av Matprat, imot konklusjoner til verdens største fagmiljøer.

Om det virkelig var noe usikkerhet på tallet, 350 gram eller 500 gram per uke, bør usikkerheten komme folkehelsen, og ikke kjøttindustrien, til gode. Det er ingen helsemessige ulemper ved å kutte ned på rødt kjøtt til mindre enn 350 gram per uke.

Vi leger vet at det er svært få ting innen medisin som er 100 % sikkert. Men vi utreder, behandler og følger opp pasienter til tross for det. Om man pirker like mye på kunnskapsgrunnlaget for behandling av ulike sykdommer, som kjøttindustrien gjør når det gjelder kostrådet om å kutte ned på kjøtt, må vi legge ned mye av helsevesenet.

Lekang fra Matprat benekter at de har som formål å tjene seg rike på kjøttsalg. Opplysningskontoret for egg og kjøtt har samtidig hele 29 ansatte, og budsjettet deres i 2022 var 82,7 millioner kroner (6). 15,7 millioner av dette går til markedsføring av egg, resten – av kjøtt. Har aktørene som fremmer kostrådet om å spise mindre kjøtt, like stort budsjett? Nasjonalt råd for ernæring, som består av landets ledede eksperter på helse og ernæring, har som jeg vet null kroner til markedsføring av sin kunnskap, som rapporter og ekspertuttalelser.

Kilder:

1.         Knuppel A, Papier K, Fensom GK, et al. Meat intake and cancer risk: prospective analyses in UK Biobank. Int J Epidemiol. 2020;49(5):1540-1552. doi:10.1093/ije/dyaa142

2.         Harvard TH. Chan School of Public Health. Healthy Eating Plate. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/ Lest 11.11.2023

3.         World Cancer Research Fund International (WCRF). Limit red meat and avoid processed meat https://www.wcrf-uk.org/preventing-cancer/our-cancer-prevention-recommendations/limit-red-meat-and-avoid-processed-meat/ Lest 11.11.2023

4.         Granlund L, Blomhoff R. Åpen og grundig kostrådsprosess gir høy tillit. Aftenposten 16.12.2022. https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/kEMoXA/kort-sagt-loerdag-17-desember Lest 11.6.2023

5.         Bere E, Dankel SN. Ja, hva kreves egentlig av kunnskap før man gir kostholdsråd? Tidsskr Nor Legeforen 2023; 143. doi: 10.4045/tidsskr.23.0586.

6.         Protokoll for møte i Omsetningsrådet torsdag 20. april 2023, side 34.

 Les også:

Hva er Matprat? Les her: https://matforhelsen.no/norsk-matpolitikk/matprat-og-matopedia-statens-kjottreklame/

Les også: Rødt kjøtt i NNR2023: hvorfor 350 gram per uke? Svar på kritikk fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt i Norsk tidsskrift for ernæring