Desperat forsøk fra Nortura

De nye nordiske kostrådene, NNR 2023, er lansert 20. juni. Dette er elendig nytt for Nortura. Det endelige utkastet anbefaler så langt omtrent halvering av dagens kjøttforbruk, og spesielt av kjøtt fra storfe, sau/lam og svin. De fagmiljøene som står bak, baserer dette på en solid og systematisert oppsummering av forskning og vitenskap.

Jeg hadde et innlegg om dette i Nationen 14. juni 2023 (kun for abonnenter - men her under er noen poeng. Flere poeng finner du her).

Nortura, som tjener mer jo mer kjøtt vi spiser, gjør alt de kan for ikke å miste inntekter og redde kjøttets rykte. 5. juni inviterte de til et dialogmøte, med et ekspertpanel og et spørsmål satt på spissen, for å prøve å forvirre og få fokus over på noe annet enn at vi bør spise mindre kjøtt.

Norturas debattmøte har tittel “Er rødt kjøtt farlig, eller har kjøttet en plass i et sunt og bærekraftig kosthold?“.   Å bruke ord som «farlig» setter diskusjonen på spissen, og Nortura er antagelig klar over det. De kloke hodene i Nortura er trolig også klare over at å sette en diskusjon på spissen er en velkjent og velfungerende teknikk for å få oppmerksomheten bort fra noe man ikke ønsker å forholde seg til.

Ved å arrangere et dialogmøte og få fagfolk til å diskutere hvorvidt kjøtt er «farlig» eller ikke lykkes de å få fokuset bort fra det befolkningen trenger å høre, nemlig at vi må redusere kjøttforbruket kraftig.

Kostråd fra helsemyndighetene og fagmiljøene (WHO, Harvard, Kreftforeningen Norge m.fl) er tydelig. Utkastet til de nordiske kostrådene, som lanseres 20. juni, anbefaler (se side 61) maksimum 350 gram tilberedt rødt kjøtt per uke. I 2021 spiste nordmenn 572 – 650 gram tilberedt rødt kjøtt per uke (41,8 kilo rått utbenet kjøtt per år, ifølge kjøttindustriens egne tall,  delt på 51 uker i året og justert med vekt-endringsfaktor som er på 0,7 – 0,8)

I tillegg anbefaler NNR 2023, i likhet med Verdens helseorganisasjon og verdens ledende kreftforskere (WCRF), å spise så lite av såkalt bearbeidet kjøtt som mulig. Bearbeidet kjøtt er pølser, bacon, salami, nuggets o.l -i praksis alle ferdigprodukter av kjøtt vi har i norske butikker. Bearbeidet kjøtt er anerkjent som sikkert kreftfremkallende (overbevisende årsakssammenheng).

Norske kostråd fra 2011 anslår, basert på Norkost3, at hele halvparten av det totale kjøttinntaket i Norge er i form av bearbeidet kjøtt.

På Norturas spørsmål «Og hvordan kan Nortura bidra til å bedre folkehelsa?​» vil jeg svare at de må legge om. Altså halvere sin produksjon av kjøtt, og se på nye muligheter for å dekke inn tapt inntekt gjennom det forbrukere trenger i framtiden, som burgere fra sunne norske rotgrønnsaker og kålvekster.