Bidrag i VGs Vektklubben

VGs Vektklubb har et innlegg om plantebasert kosthold og vektkontroll. https://www.vektklubb.no/inspirasjon/mat-og-kosthold/mat-og-maaltider/jlRgp9/vegetarretter-sunne-og-fargerike Jeg har bidratt med info om plantebasert kosthold og sunn vekt.

Her er noen sitater:

Plantebasert kost kan ha fordeler

Lege Tanja Kalchenko sier til Vektklubb at å spise mer plantebasert kan ha en rekke fordeler for kroppen.

– De som spiser hovedsakelig plantebasert – altså en del mindre eller ingen kjøtt – enn folk flest gjør i Vesten inkludert Norge, har sunnere vekt, ifølge Kalchenko.

Hun nevner likevel at et plantebasert kosthold ikke automatisk betyr at kostholdet er fordelaktig for vekten.

– Man kan spise usunt og legge mye på seg på alle slags kosthold – også på vegetarisk, vegansk og plantebasert, men det er kjent at de som har et vegansk kosthold har i gjennomsnittet sjeldnere overvekt, sier Kalchenko.

Hun mener videre det kan være enklere å holde sunn vekt med plantebasert kost, og dermed minske sjansene for diabetes type 2, lavere kolesterol, mindre åreforkalkning og gunstigere blodtrykk.

Dette knyttes til at plantekost generelt gir mindre fett og dermed færre kalorier og inneholder mer kostfiber, enn fetere typer av animalske produkter.

– Kostfiber gir god metthet. Det gjør også væske, som det er mye av i plantekost. Med plantekost kan man bli mett på færre kalorier. Kaloriene kommer også i sunnere innpakning – kostfiber, vann og sunne plantestoffer, mener Kalchenko.

Bønner og andre belgvekster er eksempler på vegetariske ingredienser som metter godt.

– Plantekost har lavere energitetthet – eller kaloritetthet. Det betyr at det er færre kalorier per gitt vekt. Og jeg liker å si at med plantekost får man mer helse per kalori, sier Kalchenko.