Erstatt kjøtt med poteter – og få næring på en sunn måte

Det beste vi kan gjøre for norsk landbruk er å spise mer poteter. Dette sa leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming på arrangementet Kan maten vi spiser endre verden, 26. september 2023 ved Universitetet i Oslo.

Kjøttindustrieide Animalia forsøker samtidig å holde liv i gamle kjøttmyter. Det er ingen fare for noen som helst næringsmangler med en del mindre kjøtt i kosten. Om vi finregner på det, ser vi at kjøttet til og med kan kuttes ut helt – for de fleste. La oss finregne på det.

Dette innlegget er publisert på forskersonen.no den 19. februar 2024. Lenken er her https://www.forskersonen.no/debattinnlegg-ernaering-kjonn-og-samfunn/erstatt-kjott-med-poteter-og-fa-naering-pa-en-sunn-mate/2326948

Det er ingen motsetning mellom papir og digital lesing

Spesielt for yngre kvinner er poteter en god erstatning for kjøtt. Kjøtt er en av de største kildene til miljøgifter dioksiner og BCP i norsk kosthold, den typen miljøgifter som nordmenn får i seg helseskadelig mye av, og som lagres i fettvevet og skilles ut i morsmelken.

Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt

I norsk kosthold kommer 40 prosent av jerninntaket fra kornprodukter og 20 prosent fra frukt og grønt (Norkost 3, tabell 25b). Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt, og mange får i seg for lite fullkorn, ifølge Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold. Om man øker inntaket av grønnsaker og fullkorn, vil man også få i seg mer jern – på en sunn måte.

Vitamin A finnes det mer enn nok av i gulrøtter og spinat, uten å snakke om søtpotet – som også kan dyrkes i Norge, dog ikke overalt – i motsetning til vanlige, norske poteter. To gulrøtter alene vil dekke hele dagsbehovet for vitamin A. Opptaket er riktignok dårligere fra planter enn fra kjøtt, men dette er tatt i beregning ved fastsettelsen av referanseverdien – med god margin.

Alle de stoffene Henriksen nevner, finnes altså i plantekost. Unntaket er vitamin B12. Men dette stoffet finnes både i meieriprodukter, egg og fisk. Norkost 3 viser også at nordmenn får i seg 6 – 9 mikrogram av vitamin B12 i gjennomsnittet (tabell 24), og 29 prosent av dette kommer fra kjøtt (tabell 25 B). De nye referanseverdiene anbefaler 4 mikrogram av vitamin B12 daglig. Det betyr at det blir mer enn nok også helt uten kjøtt.

Erstatt derfor kjøtt med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med skinnet på, for å få mest næring.