Kostholdet ved høyt kolesterol som gir lavere risiko for hjertesykdom

Ny forskning er publisert i AHA Journals: Plant‐Centered Diet and Risk of Incident Cardiovascular Disease During Young to Middle Adulthood. Resultatene viser at plantebasert kosthold reduserer risikoen for hjertesykdom. En ny studie om vegetarisk kosthold og kolesterol er publisert, og jeg, sammen med to andre fagpersoner, ble intervjuet av VG om kostråd - les hele saken her . Studien viser nemlig at et vegetarisk kosthold kom best ut mtp redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

Et stort helseproblem i Norge: 80 % spiser for mye dyrefett

Tall fra Helsedirektoratet viser for eksempel at 80 prosent av oss spiser helseskadelig mye mettet fett, at 50 prosent spiser for mye rødt kjøtt, og at kun 20 prosent spiser nok frukt og grønt. Sitert side 13 i Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2023 : https://www.regjeringen.no/contentassets/fab53cd681b247bfa8c03a3767c75e66/handlingsplan_kosthold_2017-2021.pdf

«45 prosent av menn og 67 prosent av kvinner spiser i samsvar med rådet om mengde rødt kjøtt. 25 prosent av menn spiser dobbelt så mye rødt kjøtt som anbefalt»

«85 prosent av 9- og 13-åringer har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt – Nærmere 80 prosent av voksne har et høyere inntak av mettet fett enn anbefalt»

Dette i forhold til de gamle, norske kostrådene fra 2011 - 2014. Danmarks nye kostråd oppfordrer til enda lavere kjøttinntak - 350 gram kjøtt, av alle slag til sammen, per uke.

Mine legeråd for å spise hjertevennlig, sunnere og mer plantebasert:

  • Erstatt kjøttdeig, alt eller halvparten, i taco, pastarett eller en annen middag, med moste og krydrede bønner eller linser, grønnsaker som revne gulrøtter, finsnittet kål og sopp, eller med plantebasert kjøttdeig.

  • Prøv plantebasert melk og andre meierierstatninger, som havremelk og soyayoghurt. Havremelk gir sunne plantestoffer som blant annet kan senke kolesterolverdier, og det er ikke noe mettet fett eller kolesterol i plantemelk, i motsetning til meieriprodukter.

  • Erstatt smør med rapsolje, eller rapsbasert smør/margarin

  • Erstatt ost og kjøttpålegg med plantebasert pålegg som nøttesmør uten salt, pesto og bønnepostei. Dette kan man lage hjemme eller kjøpe, utvalget stadig større.

  • Prøv gjerne plantebaserte kjøtterstatninger, som veganske pølser, vegetarburgere, soyakjøtt, plantebasert kjøttdeig osv. Disse produkter har ulik sunnhetsgrad. Noen er ren helsekost mens andre inneholder litt for mye salt og er ganske bearbeidet. Likevel er disse alltid et bedre og sunnere valg enn bearbeidet kjøtt som pølser, kjøttdeig tilsatt salt, bacon, salami og annet kjøttpålegg.

Halvert kjøttinntak hjelper mye allerede!

Målet burde være å halvere kjøttinntaket og erstatte det med grønnsaker, bønner, linser og erter. Ikke vær redd for proteinmangel ved redusert kjøttforbruk. Nordmenn ligger i gjennomsnitt litt under øvre grense for anbefalt inntak av protein. Kjøttet kan til og med kuttes ut fullstendig, og proteininntak blir fortsatt mer enn tilstrekkelig.

PAN Norge, som er en gren av Physicians Association for Nutrition (PAN) International, har som mål å formidle kunnskap til helsepersonell, allmennheten og beslutningstakere om betydningen av et plantebasert kosthold for å fremme god helse.

Resultatene fra den nye amerikanske studien er ikke noe nytt. (Studien er omtalt i Science Daily her https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210804123607.htm Lenke til selve studien er her https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.120.020718 )Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom råder oss til å spise mindre rødt og bearbeidet kjøtt:

“Økt andel plantebaserte matvarer som inneholder umettet fett, inkludert planteoljer som olivenolje og rapsolje og nøtter, med reduksjon i matvarer med mettet fett fra kjøttvarer.”

Her heter det også at et vegetarbasert kosthold kan være gunstig i forhold til hjerte- og karrisiko. Det har lenge vært kjent at et kosthold som er i betydelig større grad plantebasert enn typisk vestlig eller norsk kosthold, altså med en del mindre kjøtt og fete meieriprodukter, og med mer frukt, grønt, nøtter, belgvekster og fullkorn, er mye sunnere. Disse kan beskytte både mot hjerte- og karsykdom - altså åreforkalkning, hjerteinfarkt, hjerneslag og noen typer demens, høyt blodtrykk, diabetes type to, fedme og noen typer kreft.

Det at et mer plantebasert kosthold er sunnere, gjelder både middelhavskosthold, som ikke er vegetarisk, samt sunt vegetarisk og vegansk kosthold.

Klimavennlig kosthold

Kostholdet er svært viktig for å forebygge sykdom og løse en annen viktig utfordring - klimakrisen. Både folk flest, leger og politikere undervurderer betydningen. Vitenskapen er helt tydelig på at det er mye å vinne ved å spise sunnere.

Middelhavskostholdet er godt kjent for å være hjertevennlig, og er noe de fleste har hørt om. Det mange ikke vet om middelhavskosten, er at det nesten ikke inneholder noe rødt kjøtt, og moderate mengder med meieriprodukter, egg og fisk. I tillegg består det av mye fullkorn, frukt og grønt, nøtter og kjerner, i tillegg til en god del mer bønner, erter og linser enn i det norske kostholdet.

For mye mettet fett er et annet problem.

Vi spiser altfor mye mettet fett, som hovedsakelig kommer fra dyr, på bekostning av ikke-mettet fett, som hovedsakelig kommer fra planter og fisk. Dette er ikke bra med tanke på hjerte- og karsykdom. Problemet er ikke at mettet fett er farlig, men at det blir dårlig balanse, og at mettet fett fortrenger andre typer fett

Den aktuelle studien viser veldig gode resultater for vegetarianere. Men man behøver ikke nødvendigvis gå så langt. Hvis nordmenn halverer mengden kjøtt og fete meieriprodukter, sammenlignet med dagens forbruk, og spiser mer grønt, frukt, sunt fett og fullkorn, vil dette gi enorme forbedringer innen folkehelsen.

Les mer her https://pan-norway.org/plantebasert-kosthold-helse/kosthold-og-folkehelse-forebygge-diabetes-overvekt-hjerte-og-karsykdom/ og https://pan-norway.org/mat-helse/plantebasert-kosthold-mot-hjerte-og-kar-diabetes-overvekt-og-kreft/