Frykt for proteinmangel skader helsen og miljøet

Slutt å bry deg om protein – og spis grønnere og sunnere!

Jeg har et leserbrev på trykk i Dagsavisen medio januar 2022.

Å spise og leve sunnere og mer miljøvennlig er nyttårsforsetter for stadig flere nordmenn. Dessverre er vi altfor mye bekymret for å få for lite protein. Paradoksalt, er slike bekymringer nettopp det som står i veien både for sunnere og mer miljøvennlig livsstil. Det er for mye protein som er utfordringen i vår del av verden, i Vesten.

Sunt og trygt å halvere kjøtt- og meieriinntak – uten bekymring

Danmarks kostråd fra 2021 oppfordrer til å ikke spise mer enn 350 gram kjøtt per uke, både av hensyn til helsen og miljøet. Nordmenn spiser nesten tre ganger så mye - omtrent en kilo kjøtt per uke.

Underernæring i vår del av verden er et problem for noen eldre og de med alvorlige sykdommer. Men når det gjelder nordmenn flest, er proteinmangel nonsens.

Når det gjelder protein, spiser nordmenn minst 50 prosent mer protein enn det som er behovet.

27 prosent av protein i det norske kostholdet kommer fra kjøttprodukter og 11 prosent - fra fisk. Brød og kornvarer står for 22 prosent av proteininntaket, noe som er omtrent like mye som meieriprodukter. Kjøtt og fete meieriprodukter er nettopp det nordmenn spiser helseskadelig mye av, og som helt unødvendig belaster miljøet.

 

Dette betyr at inntaket av kjøtt og meieri, først og fremst av ost, trygt kan halveres. Uten at man bør sørge for å erstatte det «tapte» proteinet.

 

Hva er hovedutfordringene i norsk kosthold?

Helsedirektoratets rapport Utviklingen i norsk kosthold 2021, samt Handlingspln for bedre kosthold 2017 - 2023 (se side 13) viser at nordmenn spiser for lite frukt, grønt, fullkorn, kostfiber og fisk, og for mye mettet fett/dyrefett, salt og kjøttprodukter.

 

I rapporten står det at inntaket av mettet fett i Norge er «vesentlig høyere enn anbefalt», og at om lag to tredjedeler av mettet fett kommer fra melk og meieriprodukter og kjøtt. Hele 80% av nordmenn, inkludert barn, spiser for mye mettet fett, skriver Handlingsplanen. Videre står det at «Kostholdet i Norge har fortsatt klare ernæringsmessige svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.»

 

Undersøkelser fra Folkehelseinstituttet viser i tillegg at 65% av nordmenn er overvektige.

 

Frykten for å ikke få nok protein har trolig bidratt til dette

Vi i Physicians Association for Nutrition (PAN) Norge vet at bekymringen om nok protein er, utrolig nok, svært vanlig – og helt ubegrunnet. Behovet for folk flest er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt per dag, også når man vil ned I vekt. Gravide, ammende og eldre behøver litt mer. Toppidrettsutøvere behøver omtrent dobbelt så mye.

En mann på 70 kilo bør dermed spise 56 gram protein per dag, og en kvinne på 60 kilo - 48 gram. Det er ganske enkelt å spise så mye, og det blir nesten automatisk en del mer enn dette. 

Behovet er ikke noe større for veganere og vegetarianere.

 

 

Tanja Kalchenko, lege,

leder i PAN Norge (Physicians Association for Nutrition)

(Om PAN Norge

PAN Norge er nasjonal gren av Physicians Association for Nutrition (PAN) International, som var etablert i 2018 for å skape oppmerksomhet blant helsepersonell, generelt publikum og makthavere om rollen hel, plantebasert kosthold har i det å fremme god helse og forebygge og behandle sykdom. )