Plantebasert kosthold gir bedre folkehelse

Det finnes omfattende kunnskap om et grønnere, mer plantebasert kosthold. Gevinsten av mindre kjøtt og meieriprodukter, og mer av plantekost, er bedre folkehelse, lavere utslipp av klimagasser og mer mat til verden.

Jeg har et innlegg i Dagens Medisin 24. mars 2022 - les hele her

Innlegg: Tanja Kalchenko, lege, radiolog, leder i PAN Norge – Physicians association for Nutrition

VI I PAN NORGE, en nasjonal gren av Physicians association for Nutrition International (PAN), er derfor svært glade for at Rapport om klima og bærekraft i helseutdanningene, utgitt av arbeidsgruppen fra alle medisinske fakulteter i Norge, ved Centre for Sustainable Healthcare Education, fokuserer på plantebasert kosthold

Norske myndigheter, Statens ernæringsråd, enkelte leger og forskere samt etater og organisasjoner, har allerede gjort et formidabelt arbeid her, og jeg oppfordrer til å lese disse omfattende og viktige publikasjonene.

BÆREKRAFTIG. Allerede i 2017 lanserte Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring rapporten «Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv». Konklusjonen er at det er «stort samsvar mellom et kosthold som blir anbefalt for å fremme helse, og et kosthold som er mer bærekraftig. Et slikt kosthold kjennetegnes blant annet av et høyt inntak av frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og et lavt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt».

Dette gjentok Helsedirektoratet under sitt nettseminar for helsevesenet. Forbindelsen var at Norge, under FNs klimakonferanse COP26 i Glasgow (8. november 2021) lanserte klimaforpliktelse for norsk helsevesenet.

WHOs oppsummering fra 2022 viser at kjøttreduksjon kan redde mange liv

SAMFUNNSGEVINST. I 2019 kom den berømte EAT-Lancet-rapporten, som konkluderte at betydelig kjøttkutt må til for å redde kloden og folkehelsen. I 2020 lanserte regjeringen Klimakur 2030. Norges største institutt innen landbruksforskning, Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), leverte en utredning som viser at overgang fra rødt kjøtt til plantekost og fisk innebærer store samfunnsgevinster

Danmarks kostråd 2021 oppfordrer til kjøttkutt, til under 350 gram kjøtt av alle slag per uke. Nordmenn spiser i dag omtrent tre ganger så mye. WHOs oppsummering fra 2022 viser at kjøttreduksjon kan redde mange liv.

De fire største dødsårsakene i Europa er hjertesykdom, kreft og diabetes, samt kronisk lungesykdom – såkalte ikke-smittsomme sykdommer (NCDs). De tre første kan til en stor grad forebygges med riktig kosthold. Betydelig redusert kjøttinntak er trygt næringsmessig. Nordmenn spiser i dag mellom 50 og 90 prosent mer protein enn det som er behovet. Kun 27 prosent av proteininntaket kommer fra kjøtt.

E-LÆRING. Det er bredt anerkjent, inkludert av norske helsemyndigheter https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/naringsrik-vegetarkost og ernæringsråd at til og med vegansk kosthold, med noen kosttilskudd, passer i alle livsfaser.

Physicians association for Nutrition International har en e-læringsplattform, PAN Academy, som tilbyr undervisning innen ernæring for leger og medisinstudenter. De holder også internasjonale nettseminarer med anerkjente fagpersoner innen helse og ernæring.

Det er også mulig å dyrke en god del mer plantekost i Norge enn det som skjer i dag. Flere rapporter viser også at dette, sammen med redusert dyrking av husdyrfôr i Norge og i utlandet, vil gi økt matproduksjon totalt.